Kolacja Dobroczynna

Krakowska Rada Marcinów

Wolontariat św. Eliasza
Klub Krakowski
Restauracja "Pod Baranem" 


Zapraszają

na kolację dobroczynną w dniu imienin

 św. Marcina – 11 listopada 2019 roku o godz. 17.00

 w restauracji „Pod Baranem”,

 przy ulicy św. Gertrudy 21 w Krakowie


w programie wieczoru m.in.:

- przedstawienie postaci św. Marcina

- degustacja potraw związanych z tradycją świętomarcińską*

- licytacja malarstwa

- muzyczne niespodzianki


Dochód z imprezy zostanie przeznaczony na wsparcie osób samotnych, starszych, niepełnosprawnych podopiecznych Wolontariatu św. Eliasza

(m.in. zakup drobnego sprzętu medycznego, leków).


Cena zaproszenia – “cegiełki” dla 1 osoby wynosi 250 PLN

(nie obejmuje konsumpcji alkoholu)


* Menu:

- półgęski 

- pipki gęsie 

- foie gras

- czernina 

- gulasz z gęsich żołądków 

- gęś pieczona 

- Rogale Marcińskie

Krakowska Rada Marcinów:

Marcin Daniec – artysta kabaretowy 

Marcin Mikos - zastępca dyrektora Szpitala Specjalistycznego  im. J. Dietla w Krakowie

Marcin Sala - Szczypiński - dziekan Okręgowej Izby Radców Prawnych w Krakowie

Marcin Pieniążek - Prorektor Krakowskiej Akademii im.A.F.Modrzewskiego w Krakowie 

Marcin Kwaśny - Aktor teatralny i telewizyjny

Marcin Jędrychowski - dyrektor Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie

Marcin Jędrych - dziennikarz RMF FM

Marcin Kubat  - dziennikarz Radia Zet

Marcin Hetnał - dyrektor Centrum Radioterapii Ametyst

Marcin Kwaśny - dziennikarz TVN24

Marcin Chłosta - Uniwersytet Kommeniusa w Bratysławie

Marcin Czarnobilski - Agencja NEWS24

Marcin Mucha  - Outstanding Studios

Marcin Horyń - Prezes Fundacji Rozwoju

Marcin Zwolenik - Doradca podatkowy

Marcin Warat – dyrektor ds. sprzedaży Luxmed, Kraków 

Marcin Urbaś – lekkoatleta 





* św. Marcin - patron m.in. ubogich i żołnierzy. Najbardziej znanym wizerunkiem świetego jest postać siedzącego na koniu rycerza wspomagającego klęczącego przed nim żebraka. Jedna z najpopularniejszych legend o św. Marcinie opowiada o podróży rycerza po skutej mrozem ziemi, na której spotkał żebraka. Widząc go, św. Marcin mieczem odciął połowę swojego płaszcza i razem z sakiewką pieniędzy wręczył ciepłe okrycie biedakowi. 

Kolejna legenda głosi, że skromny Marcin ukrył się przed posłańcami niosącymi wieś o wyborze go na biskupa Tours, w komórce z drobiem, ale gęgające ptaki zdradziły jego obecność i posłańcy mogli mu przekazać radosną nowinę. Od tej pory atrybutem świętego stała się gąska świętomarcińska. A skąd kształt rogali świętomarcińskich? - jak znów głosi legenda, rogale swoim kształtem nawiązują do zgubionej przez konia Marcina podkowy.
(za https://www.polskatradycja.pl/folklor/swieta/jesienne/29-dzien-swietego-marcina.html)